Tien jaar na de renovatie
In 2007 opende het gerenoveerde museum haar deuren, na enkele jaren gesloten te zijn voor een broodnodige restauratie- en moderniseringswerken. Tien jaar later werd het tijd om weer met een nieuwe blik te kijken naar de collectie en naar de eigen rol in de samenleving.

De wereld staat niet stil en dus is het ook voor het MSK zaak om verleden, heden en toekomst telkens weer met elkaar te blijven verbinden. Sinds enkele jaren zet het museum bijvoorbeeld al extra in op maatschappelijke projecten, op de verbreding van het doelpubliek, en op samenwerkingen met actuele kunstenaars. Dat pad willen we ook verderzetten in de herinrichting van de collectie, zonder echter onze wortels als oudste kunstmuseum van Vlaanderen uit het oog te verliezen.

Stappenplan 2015-2017 voor een nieuwe inrichting
Het museum nam eind 2015 al de eerste stappen in de herinrichting van haar permanente collectie. Onder de noemer 'De Gouden Eeuw Revisited' werden toen de zalen 17de-eeuwse kunst grondig onder handen genomen. De ruimten werden verbouwd, we brachten historische voorwerpen en actuele interpretaties in dialoog met de historische stukken, en het verhaal achter de kunstwerken werd volledig herschreven. Het resultaat werd alvast erg gesmaakt door de talrijke bezoekers.

Dit jaar nemen we de rest van de collectie onder de loep. Tegen het najaar van 2017 moet die beweging volledig afgerond zijn. Daarbij trekken we de lijn tussen verleden en toekomst opnieuw door. We zoeken naar nieuwe dialogen tussen de kunstwerken en met onze bezoekers, en kijken op die manier niet enkel naar het verleden, maar net naar onszelf en naar de rol van kunst vandaag en in de toekomst.

Een tip van de sluier: een dialoog tussen oud en nieuw
Voor het volledige verhaal nodigen we natuurlijk vooral iedereen uit om vanaf 20 oktober zelf een kijkje te komen nemen. Maar we kunnen alvast een klein tipje van de sluier oplichten. Tegen het najaar komen er nieuwe thematische zalen in het museum, waarmee we de historische parcours doorbreken en kunstwerken met elkaar in interactie laten gaan.

Tegelijk leggen we nieuwe accenten die de kerncollectie van het MSK en de vele topwerken sterker in de kijker zetten. Er komt een hele reeks nieuwe aanwinsten op zaal en we vullen de eigen collectie aan met bruiklenen uit andere musea en uit privécollecties. Ten slotte nodigen we verschillende actuele kunstenaars uit om hun eigentijdse interpretaties toe te voegen aan de historische collectie. De nieuwe inrichting wordt op die manier een spel van jong en oud, van eigenheid en verandering.

Tijdelijk gesloten zalen
Als gevolg van deze bewegingen zullen de komende maanden nu en dan zalen gesloten worden voor het publiek. Niet alle kunstwerken zullen permanent te zien zijn. We doen ons best om dit tot een minimum te beperken, maar danken de bezoekers alvast voor het begrip.

Hou de website in de gaten voor het laatste nieuws!

Gepubliceerd op 09.05.17

Recent nieuws