Dit jaar viert het S.M.A.K. haar 20ste verjaardag, met de tentoonstelling 'De Collectie (1) | Highlights for a Future'. Naar aanleiding hiervan keren drie sleutelwerken uit de S.M.A.K.-collectie tijdelijk terug naar het MSK. Het S.M.A.K. ontstond vorige eeuw immers in het gebouw van het MSK, en verschillende werken uit de collectie werden hier voor het eerst aan het publiek getoond of werden zelfs specifiek voor dit gebouw ontwikkeld.

‘The Aeromodeller’ van Panamarenko, ‘Wirtschaftswerte’ door Joseph Beuys en ‘Le Décor et son Double’ van Daniel Buren staan tot het najaar opnieuw op zaal temidden van de MSK-collectie. Daar vormen ze een verderzetting van het traject 'Heen en Terug', dat sinds 2017 de historische band tussen de beide musea sterker in de verf wil zetten. Het private deel van Buren's ‘Le Décor et son Double’, dat deel uitmaakt van de Collectie van Herbert Foundation, wordt tijdens de tentoonstelling één donderdag per maand opengesteld voor publiek.

‘The Aeromodeller’, een van Panamarenko’s meest legendarische luchtschepen, bestaat net zoals zijn latere zeppelinprototypes uit drie delen: een ballonvormig drijflichaam, gemaakt van lange aan elkaar gekleefde stroken pvc; een constructie met propellers en motoren voor voortstuwing en besturing; en een gondel, opgevat als ‘woonruimte’, vervaardigd uit een buigzame in het zilver gespoten rietsoort. De naam van het luchtschip ontleende Panamarenko aan een Engels tijdschrift voor modelbouwers en maakte hij officieel met de toevoeging 00-1PL (‘00’ voor de wettelijke identificatie van Belgische vliegtuigen, en ‘1PL’ voor ‘1ste Panamarenko Luchtschip’). Verschillende testvluchten mislukten, als ze al niet verboden werden. In 1972 werd de ontzagwekkende ‘Aeromodeller’ geëxposeerd op Documenta 5 in Kassel, de tentoonstelling die Panamarenko definitief op de kaart zette van de internationale hedendaagse kunst.

Panamarenko, The Aeromodeller (1969-71), opstelling in MSK …
Panamarenko, The Aeromodeller (1969-71), opstelling in MSK Gent in 1980, foto: Dirk Pauwels
Gepubliceerd op 04.03.19

Recent nieuws