David Hammons, Chasing the Blue Train, 1989-1991
David Hammons, Chasing the Blue Train, 1989-1991

Op 20 oktober 2017 startte een langlopend traject van het MSK en het S.M.A.K. waarin de verwevenheid en verwantschap belicht en geactualiseerd wordt. De historische verbondenheid tussen beide musea vormt het vertrekpunt voor een reeks ontmoetingen. Kunstwerken uit de collectie van het S.M.A.K. zullen tijdelijk worden teruggebracht naar hun plaats van ontstaan of eerste presentatie.

Tegelijk leggen beide musea nieuwe relaties tussen oude, moderne en hedendaagse kunst via de uitwisseling van betekenisvolle kunstwerken. Op die manier ontstaat een dynamisch dialoog waarmee tegelijkertijd de complementariteit maar ook de eigenheid van beide musea en hun collecties worden neergezet.

De start in 2017
De start van de nieuwe samenwerking gebeurde o.a. met de installatie Chasing the Blue Train van David Hammons. Deze wordt opnieuw opgesteld in de Lambeaux-zaal, de ruimte waar het werk in 1991 voor het eerst in Europa getoond werd.

Daarnaast nam het MSK tijdens het najaar van 2017 werk van Craigie Horsfield en Serge Poliakoff op in de historische collectie, waar ze de dialoog aangingen met hun artistieke voorgangers. Voor de volgende jaren zijn onder de noemer ‘Heen & terug’ projecten met o.a. Marcel Broodthaers en andere sleutelkunstenaars uit de collectie van het S.M.A.K. gepland.

2018: Oswald Oberhuber keert terug naar het MSK
Van 30.06 tot 04.11.2018 tonen we in de Lambeaux-zaal een monumentaal doek van de Oostenrijkse kunstenaar Oswald Oberhuber (°1931). Het werk, 'Carolus Magnus', werd in 1984 speciaal voor deze ruimte gemaakt en keert nu tijdelijk naar deze plaats terug. Op dit 35 meter lange fries creëerde Oberhuber een zowel narratief als expressief panorama van een middeleeuws slagveld met geharnaste soldaten, stervende paarden en met kruisen getooide grafzerken. Een slagveld dat door de gekroonde keizer Karel De Grote, centraal in beeld, overschouwd wordt.

Oswald Oberhuber, Carolus Magnus, 1984 (detail)
Oswald Oberhuber, Carolus Magnus, 1984 (detail)