In 2017 schonk kunstenaar Patrick Van Caeckenbergh (Aalst, 1960) 'Het Sigarenkistje' aan het MSK. Deze bijzondere schenking mondt nu uit in een even fascinerend boek, dat toepasselijk de titel ‘Welkom’ draagt.

Als kunstenaar is Patrick Van Caeckenbergh een knutselaar. Zijn ambacht is dat van de bricoleur, geïmproviseerd en aangepast aan de omstandigheden. Zijn technieken zijn deze van de collage en de assemblage. Zijn methode is gebaseerd op de vrije associatie, waarbij de kracht van de verbeelding resulteert in machtige beelden.

Wat vroeger een werkkamer was is nu een levendig kunstwerk geworden. Maar 'Het Sigarenkistje' is meer dan dat: het is een architectuur van de herinnering, een archief van de verbeelding, een doos vol gedachtenissen, het slakkenspoor van een stuk van zijn leven en het verhaal van het dorp waar hij twintig jaar gewoond heeft. Al deze aspecten worden belicht in deze unieke publicatie - eerder een kunstenaarsboek dan een kunstboek - dat door de kunstenaar zelf ontworpen werd.

Met bijdragen van Natacha Pugnet, Lieven Van Den Abeele, Tom Van Imschoot, Cathérine Verleysen en Paul Vermeulen.
Naar een idee van Patrick Van Caeckenbergh, grafisch vormgegeven door Ruud Ruttens.