Planten en bloemen fascineerden de mens van oudsher. Het hoeft niet te verwonderen dat ze een wezenlijke inspiratiebron vormden voor schilderijen. Ze werden veelvuldig en veelzijdig gebruikt. Symbolisch, religieus, realistisch, romantisch, impressionistisch, talloze genres maken gebruik van florale elementen.

Welke planten precies werden gebruikt refereert in sommige gevallen aan een stukje geschiedenis, zoals de tijd van de grote ontdekkingsreizen, of de toenmalige sierteelt. Niettegenstaande aloude interesse in planten, werden ze pas in de 16de eeuw onderwerp van wetenschappelijke studie.

Wandeling door natuur en kunst
Voor deze bijzondere wandeling legden het museum en de plantentuin als goede buren en quasi leeftijdsgenoten - op de huidige site allebei geopend begin 20ste eeuw - hun collecties en hun kennis samen. Met een wandeling die start in de natuur van de plantentuin en eindigt tussen de schilderijen van het museum, slaan we een brug tussen plantkunde en kunstwetenschap, wetenschappelijke kennis en artistieke interpretatie, observatie en verwondering.

Reuzenaronskelk (foto: Plantentuin)
Reuzenaronskelk (foto: Plantentuin)