De komende maanden stellen de gidsen van het MSK een persoonlijke keuze voor van drie werken uit de museumcollectie die zelden of nooit op zaal getoond werden. Een mooie gelegenheid, niet alleen om kennis te maken met minder gekende aspecten uit de collectie, maar ook met de persoonlijke voorkeuren en de expertise van de gids.

Op zondag 25 oktober vertelt museumgids Davy Verstichelen meer over de ondoorgrondelijke vrouw in de laat 19de-eeuw aan de hand van verschillende werken uit onze collectieWaarom kijken deze dames ons zo raadselachtig, mysterieus en vertwijfelend aan? Hoe vertaalt dit onbereikbare ideaalbeeld zich in de wisselende geesteshoudingen van de Romantiek, het Oriëntalisme en het Symbolisme? Welke bijbelse, mythologische en exotische verhalen liggen hieraan ten grondslag?

Antwoorden op deze vragen worden gezocht in het werk van Nicaise De Keyser, De moord op de onnozele kinderen (1855); Edouard Frederic Wilhelm Richter, Judit, (1877) en Fernand Khnopff, Bruine ogen en een blauwe bloem (1905).

Nicaise De Keyser, 'De moord op de onnozele kinderen', 1855…
Nicaise De Keyser, 'De moord op de onnozele kinderen', 1855, MSK Gent