In 2017 steekt het MSK haar vaste collectie in een nieuw kleedje. Zalen worden herschikt, de kunst uit de 19de en 20ste eeuw wordt door elkaar geschud en we brengen nooit eerder gezien werk op zaal. Tegelijk gaan actuele kunstenaars Luc Tuymans, Patrick Van Caeckenbergh en Ria Verhaeghe de dialoog aan met de oude kunsten.

Nieuwe zalen
In de nieuwe opstelling vind je o.a. zalen gewijd aan de kunst van Sint-Martens-Latem en de Leiestreek, het portret sinds de 16de eeuw,  het expressionisme en de abstracte kunst van de jaren 1920. Daarnaast krijgen internationaal geroemde kunstenaars als James Ensor, Théo Van Rysselberghe en George Minne hun eigen zalen.

Ongeziene kunstwerken
Meer dan 20 kunstwerken uit de MSK-collectie wordt nu ook voor het eerst aan het publiek getoond. Het gaat om nieuwe aankopen en belangrijke schenkingen, met hieronder klinkende namen als
Léon Spilliaert, Auguste Rodin, Emile Claus, George Minne en Gustave Van de Woestyne, om er maar een paar te noemen.

Ze worden aangevuld met bijzondere bruiklenen uit openbare en private collecties, waaronder een uitzonderlijke reeks schilderijen uit het Russisch expressionisme tussen 1900 en 1930.