Onder de noemer ‘Manufactories of Caring Space-Time’ verkenden drie kunstenaarscollectieven, samen met lokale gemeenschappen, de mogelijkheid van collectieve en duurzamere kunstpraktijken. Twee jaar lang gingen in Gent, Metz en Barcelona workshops, interviews, reflectiemomenten en performances door. In totaal namen meer dan 2000 bezoekers hieraan deel. De rode draad was hoe het kleine, het kwetsbare en het onzichtbare toch een impact kan hebben op onze wereld.

Twee jaar en drie internationale projecten
In 2015 bouwden de MSK-bezoekers het Micromuseum Gent, samen met de Russische kunstenaars Gorod Ustinov.
In 2016 verkenden de Tunesische choreografen Selma en Sofiane Ouissi de kracht van non-verbale communicatie en haar potentieel om landsgrenzen, sociale verschillen en taalbarrières te overstijgen.
En dit jaar werkten Blanca Callén (onderzoeker), Soledad Gutiérrez en Laurence Rassel (curatoren) rond het (her)waarderen van objecten. In samenwerking met kunstenplek Manoeuvre, ONBETAALBAAR en schrijfster Anneleen Van Offel reisde dit project van Spanje naar Gent. Daar kon je afgedankte voorwerpen een nieuw leven geven, via creatieve schrijfworkshops, inpaksessies en veilingen.

Slottentoonstelling
Voor de slottentoonstelling reizen de resultaten van de drie projecten terug naar Gent. Ze worden er aangevuld met nieuwe ingrepen door kunstenaars Patricia Esquivias (Spanje), Grace Ndiritu (Kenia/Verenigd Koninkrijk), Oriol Vilanova (Spanje), Slinkachu (Verenigd Koninkrijk) en Manoeuvre (Gent). Bovendien wordt tijdens de openingsavond en de erop volgende weken verschillende malen de performance 'Le moindre geste' door Selma en Sofiane Ouissi op zaal uitgevoerd.