Elke eerste donderdag van de maand blijven de Gentse musea open tot 22 uur. Maak op donderdag 7 oktober kennis met de nieuwe presentatie in Zaal E, waar 24 jonge kunstenaars zich laten inspireren door de museumcollectie. En kom tegelijk de volledig heringerichte vaste collectie bewonderen, met vanaf die avond ook een nieuwe tijdelijke presentatie in het prentenkabinet die toont hoe grote kunstenaars vroeger hun stiel leerden.

Opening 'Salon des Jeunes'
Tijdens de 19de eeuw stelden kunstenaars hun nieuwe creaties tentoon op de driejaarlijkse Gentse ‘Salons’, een combinatie van een tentoonstelling, kunstwedstrijd en galerij. Dit najaar blaast Schoonvolk, de jongerencrew van het MSK, die traditie nieuw leven in met het ‘Salon des Jeunes’! Ze daagden jong talent uit om zich te inspireren op MSK-werken van oude meesters als Ensor, Van Rysselberghe of Van Dyck, gemaakt toen deze zelf nog jong, zoekend en groen achter de oren waren.

Met werk van
Eglė Baužaitė, Cecile Broekaert, Romane Claus, Benedetto Criel, Pilar De Ceuleneer, Lieze De Middeleir, Evert Debusschere, Time Dobbs, Mira Douliez, Pina Geyskens, Janne Gistelinck, Amber Gyselings, Hannah Hoebeke, Magali Laroy, Hennie Mahieu, Ella Oelbrandt, Tille Ramaut en Lore Maheux, Gillian Temmerman, Anna Touré, Charlot Vael, Merel Van de Casteele, Reinout Van der Straeten, Roel Vandermeeren, Francis Vanhee

Een historisch 'Salon des Jeunes'
In de rand van de tentoonstelling in Zaal E, diepen we uit de museumverzameling markante negentiende-eeuwse kunstwerken op die de jeugdjaren van kunstenaars, hun opleiding en de invloed daarvan op hun latere oeuvre illustreren. Ateliergezichten tonen de leefwereld van de jonge kunstenaars, en we zoomen ook in op hun opleiding.

Tijdens hun studiejaren werden aspirant-kunstenaars voornamelijk in het tekenen onderwezen, onder meer naar wat heette ‘levend’ (lees: mannelijk naakt) en ‘antiek’ model (gipsen afgietsels van beeldhouwwerken uit de oudheid en de renaissance). De tekeningen tonen hoezeer hun academieprofessoren de sinds de klassieke oudheid en de renaissance toegepaste regels van de geometrie en de canon van de proportieleer toepasten.

Een fascinerend aspect in de opleiding is daarnaast het gebruik van dierskeletten en spierpoppen, die de studenten toelieten het spierstelsel en de motoriek van het lichaam te bestuderen. Schilderkunst werd veelal onderwezen in private schilderateliers, maar was daarnaast zeer prominent aanwezig op de tentoonstellingen die de Academie in Gent organiseerde. Tot slot focussen we op het tekenen als een alledaagse bezigheid in de verdere carrières van gevestigde kunstenaars. Of ze nu schilder, beeldhouwer of graficus waren, tekenen was voor elk van hen een tweede handschrift dat ze gedurig onderhielden.

Dit 'Salon des Jeunes bis' gaat door in de zalen van het prentenkabinet. Met werk van o.m.: Louis Léopold Boilly, Jacques-Louis David, James Ensor, Henri Evenepoel, Fernand Khnopff, George Minne, François-Joseph Navez, Jan Toorop, Charles Verlat, en vele anderen.