Elke eerste donderdag van de maand blijven S.M.A.K. en MSK open tot 21 uur. In het MSK ontdek je 3 topwerken uit het S.M.A.K. en selecties uit de historische MSK-collectie, samengebracht in ons Tekenkabinet. In het S.M.A.K. kan je de tentoonstelling 'De Collectie (1), Highlights for a Future' bezoeken. En beide musea brengen elke avond ook een randprogramma van lezingen, muziek, rondleidingen en creatieve activiteiten.

Schetsworkshop

Wie zich wil laten inspireren door de oude of de hedendaagse kunst, kan de hele avond vrij aansluiten op de tekenworkshop georganiseerd door onze jongerencrew Schoonvolk!. De hele avond lang installeren we ons in de zalen rondom 'The Aeromodeller' met potlood en papier, tussen de MSK-collectie. Wie zijn creativiteit de vrije loop wil laten gaan, of wie net een allereerste stap in die richting wil zetten en daarvoor wat tips kan gebruiken, is welkom om aan te schuiven. Je hoeft hiervoor niet in te schrijven, breng gewoon je ogen, open geest en creatieve goesting mee!

Daniël Buren, 'Le Décor et son double', 1986, collectie S.M…
Daniël Buren, 'Le Décor et son double', 1986, collectie S.M.A.K. / Vlaamse Gemeenschap

Heen & terug

Naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van het S.M.A.K. keren drie iconische werken in 2019 tijdelijk terug naar de plaats waar het intussen bijna 45 jaar geleden allemaal begon. 'The Aeromodeller' van Panamarenko (°1940) en 'Wirtschaftswerte' van Joseph Beuys (1921-1986) maakten in 1980 deel uit van de pertinente overzichtstentoonstelling 'Kunst in Europa na ’68'. 'Le Décor et son double' van Daniel Buren (°1938) was in 1986 het enige werk uit de spraakmakende tentoonstelling 'Chambres d’amis' dat niet alleen in de stad maar ook in het museum zelf aanwezig was.

Rondom deze 3 werken bundelt het MSK een selectie aan schilderijen, tekeningen en grafiek uit eigen verzameling, die verbonden zijn met het oeuvre van de drie kunstenaars: de mens in zijn omgeving, de ruimte, het interieur, de stad, de oorlog. Ze tonen hoe kunstenaars uit eerdere generaties deze thema's aankaarten en op hun eigen 'hedendaagse' manier in beeld brachten.