Charlotte Adigéry & Shalan Alhamwy
Charlotte Adigéry & Shalan Alhamwy

[UPDATE]
Charlotte Adigéry kan er niet bij zijn op de Try-out, de talentvolle Iraanse muzikant Ehsan Yadollahi (speelt tar en setar) zal haar vervangen. Ondertussen componeert ook Shalan Alhamwy naarstig verder en test hij de akoestiek in het museum. Het klinkt veelbelovend!

***

Twee getalenteerde muzikanten, Shalan Alhamwy en Ehsan Yadollahi, componeerden muziek geïnspireerd op een aantal zelfgekozen kunstwerken uit de vaste collectie van het MSK. Deze 'muzikale wandeling' brengen ze op 17.12 voor het eerst live in het museum. 

Een ontmoeting tussen muziek en beeldende kunst

MuSiKa is een unieke samenwerking tussen het Museum voor Schone Kunsten Gent en het intercultureel muziekcentrum De Centrale. Het project brengt twee verschillende kunstvormen -muziek en beeldende kunst- samen in het museum. Shalan en Ehsan verklanken een deel van de MSK-collectie. Zo kan je als bezoeker de collectie op een andere manier beleven.

Een ontmoeting van stijlen en culturen

De Centrale nam het muzikale luik op zich en schoof twee veelbelovende musici naar voor. Shalan Alhamwy, geboren in Homs, Syrië, is violist en componist. Hij groeide op met Arabische muziek, en studeerde later klassieke Westerse muziek. Shalan beheerst daardoor de beide muzikale genres. Ehsan Yadollahi is een Iraanse muzikant, onderlegd in het spelen van tar (Perzische langhalsluit) en setar (Iraans snaarinstrument). Zijn muziek ontstaat meestal door improvisatie met verschillende thema's en motieven, vaak gebaseerd op Iraanse en Westerse poëzie.

Beide muzikanten overstijgen hokjes, genres en culturen. Dit maakt het project, samen met de combinatie van muziek en beeldende kunst, boeiend voor zowel jong als minder jong.

Hoe verklanken ze de werken? Naar welke innerlijke plaatsen doen de muzikanten ons reizen? Wordt het intens, melancholisch of net hartverwarmend? Kom het zelf ontdekken!

“De Kruisdraging van Bosch is één van de geselecteerde werken. Ik vind het echt uitdagend om muziek te schrijven bij een kunstwerk, want het werk op zich zegt al veel" - Shalan Alhamwy