Lezing door Thijs Dekeukeleire en Jonas Roelens do 05.05.22 om 20u

De Belgische kunstgeschiedenis vormt een schatkamer aan boeiende LGBTQ-verhalen. Sommige subtiel versluierd, andere als krachtig statement. Toch werd daar tot op vandaag amper aandacht aan besteed. In deze lezing illustreren Thijs Dekeukeleire en Jonas Roelens hoe kunst deel uitmaakt van een bredere geschiedenis van veranderende visies op gender en seksualiteit. Aan de hand van concrete voorbeelden uit de collectie van het MSK en andere musea in binnen- en buitenland, ontdek je hoe men door de eeuwen heen in onze contreien vorm gaf aan identiteiten, verlangens en ervaringen die indruis(t)en tegen de norm. Gaande van Peter Paul Rubens tot James Ensor, van middeleeuwse helletaferelen tot homo-erotische verhaallijnen uit de klassieke mythologie.

Over de sprekers
Thijs Dekeukeleire verdedigde in 2020 zijn doctoraat over het mannelijke naakt in fin-de-siècle België aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen. Datzelfde jaar was hij curator van de tentoonstelling ‘Strike a Pose. Negentiende-eeuwse academische naakten in Gentse verzamelingen’ in Vandenhove, het centrum voor kunst en architectuur. Hij is co-editor van het boek ‘Male Bonds in Nineteenth-Century Art’ dat net verscheen bij Leuven University Press. Momenteel werkt hij als erfgoedconsulent voor de Erfgoedcel Waasland.

Jonas Roelens doceert kunstgeschiedenis aan KASK/HoGent en gendergeschiedenis aan de Universiteit Gent en de Radboud Universiteit in Nijmegen. Met zijn doctoraatsonderzoek over sodomie won hij in 2019 zowel de jury- als de publieksprijs van de Vlaamse PhD Cup. Hij is co-auteur van het boek ‘Verzwegen verlangen. Een geschiedenis van homoseksualiteit in België (2017)’.

Thijs en Jonas schreven samen mee aan de gloednieuwe LGBTQ+ rondleiding in het MSK, in samenspraak met het museum en met de input van vele leden van de LGBTQ-gemeenschap.

François-Joseph Navez, 'De nimf Salmacis en Hermaphroditus'…
François-Joseph Navez, 'De nimf Salmacis en Hermaphroditus', 1829, MSK Gent