Blinkende pasteien, karige pap of exotisch fruit: kunstenaars hebben voeding vaak een plaats gegeven in hun creaties. De ene keer staan de gerechten onopvallend in de rand van een grootse compositie, de andere keer steelt het eten de show in weelderige tafelscènes. Maar vertelt de kunst ons ook werkelijk iets over wat de pot schaftte?

Tijdens deze lezing wandelen we door de culinaire geschiedenis tussen de middeleeuwen en de 20ste eeuw. Aan de hand van voedingstaferelen in de schilderkunst staan we stil bij enkele belangrijke modes en evoluties in de Europese keuken. Daarbij gaan we meteen ook op zoek naar de rol die voeding speelde in de kunst. Wat kan de schilder ons eigenlijk vertellen over de oude keuken? En wat net niet? Want wie kookboek en kunstwerk naast elkaar legt, stoot soms op verrassingen…

Bart Ooghe is dr. in de archeologie, hoofd communicatie en publiekswerking in het MSK, en sinds jaren gefascineerd door de tafelcultuur van de voorbije eeuwen. Voor hij aan de slag ging in het MSK gaf hij onder de noemer ‘Le goût du passé’ lezingen en rondleidingen over Europese culinaire geschiedenis. Die liefde voor de oude keuken stopt ook niet bij de theorie: thuis experimenteert hij met recepten uit de kookboeken en manuscripten, om de smaken van toen opnieuw op tafel te brengen. Zijn voorliefde gaat daarbij uit naar no-nonsense gerechten als pasteien, puddings en middeleeuwse specerijbommen.

Willem Claesz. Heda, Stilleven met ham en brood, 1649
Willem Claesz. Heda, Stilleven met ham en brood, 1649