Elke beeldende kunstenaar ontwikkelt een eigen relatie met de taal van het woord, gaande van een bewuste negatie tot een zeer hechte verstrengeling. Het vinden van een eigen positie in die verhouding is onontkoombaar, niet alleen in zijn algemeenheid maar ook bij het creëren van elk werk afzonderlijk. Het is een deel van dat werk. Elke beeldende kunstenaar zal dit op zijn en haar manier moeten oplossen.

Niet alleen het boek ‘De Sculptura. Beschouwingen over beeldhouwkunst’ is een deel van dat ‘werk’ maar ook, en zelfs meer nog, de sculpturen zelf. Er bestaat geen kunstenaar die niet op een of andere manier zijn of haar creaties aan een eigen beschouwing onderwerpt. Elk werk is in die zin een reflectie over wat voorafging, als een nooit stoppende stroom, want de eindmeet wordt nooit bereikt. Op welke wijze dit werk en die reflectie met woorden gepaard gaan, uitgesproken of neergeschreven, al dan niet openbaar gemaakt, zal iedere kunstenaar voor zichzelf uitmaken. 

Philip Van Isacker (°1949) werd geboren te Mechelen en leeft en werkt in Gent. Hij studeerde rechten en kunstgeschiedenis aan de Universiteit Gent en werd reeds tijdens deze studies actief als beeldend kunstenaar. Een eerste persoonlijke tentoonstelling vond plaats in 1980 te Gent en van dan af volgden tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Hij was van 1994 tot 2000 verbonden als docent aan de vakgroep Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit Gent en tevens van 1993 tot 2014 aan Sint-Lucas te Gent, waar hij onder andere kunstgeschiedenis en beeldhouwkunst doceerde.

Zijn werken zijn te zien in verschillende publieke verzamelingen en op diverse publieke plaatsen.

Lezing ter gelegenheid van de heruitgave van de oorspronkelijk Nederlandse publicatie van ‘De Sculptura. Beschouwingen over beeldhouwkunst’ en de Engelse vertaling.

In samenwerking met MER. Paper Kunsthalle

Philip Van Isacker, 'Completion-emptiness (twee tafels), 19…
Philip Van Isacker, 'Completion-emptiness (twee tafels), 1990, messing en woorden, verzameling SMAK Gent (foto PVI).

Verwante activiteiten