Ter gelegenheid van de nieuwe collectiepresentatie spreekt kunsthistoricus Matthias Depoorter over vogels in de kunst. Als eminent vogelaar spot hij niet alleen vogels in de natuur, maar ook in het museum. En niet alleen in het MSK, maar ook ver daarbuiten.

Matthias Depoorter (1980) publiceert kunsthistorische artikelen, kunstkritieken, recensies en columns in Knack, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen (OKV), Staalkaart, COLLECT, Kunst in Limburg en Zone-magazines. Voor OKV schreef hij de themanummers Van Eyck tot Dürer, De Lage Landen in Tallinn, Vogels in de verf en Pieter Pourbus en de vergeten meesters. In 2016 verscheen bij Ludion zijn bezoekersgids voor het Hospitaalmuseum in Brugge.

Als veldornitholoog is Matthias Depoorter gespecialiseerd in vogels in de kunst. Over dit thema publiceerde hij verschillende wetenschappelijke artikelen, gaf hij lezingen en rondleidingen en verleende hij zijn medewerking aan diverse tentoonstellingen. In 2015 publiceerde hij het overzichts- en naslagwerk 'Vliegwerk. Vogels in de kunst' bij Athenaeum – Polak & Van Gennep Amsterdam.

Prosper DeTroyer, Met de vogels, 1928, olieverf op triplex
Prosper DeTroyer, Met de vogels, 1928, olieverf op triplex