De overzichtstentoonstelling – de eerste ooit op deze schaal – van Pieter Bruegel de Oude in het Kunsthistorisch Museum in Wenen biedt een éénmalige en unieke mogelijkheid om het oeuvre van deze grootmeester  in zijn onderlinge samenhang te bewonderen en te leren kennen. Na een schets van zijn leven in context van zijn tijd, neemt curator en Bruegelkenner Manfred Sellink u mee op een wandeling door zijn oeuvre – schilderijen, tekeningen en prenten.

Daarbij wordt met name het creatieve proces onder de loep genomen.  Wat maakt de werken van Bruegel nu zo bijzonder en zo tijdloos? Hoe ging de kunstenaar te werk? Hoe bespeelt hij de toeschouwer met visuele retoriek, gelaagde composities, beeldende inventiviteit en een stevige dosis (onderkoelde) humor. U krijgt de unieke gelegenheid om aan de hand van het meest recente onderzoek en nieuwste inzichten die gegroeid zijn tijdens het maken van de Weense tentoonstelling het leven en werk van de meester te (her)ontdekken.

 

Prof. dr. Manfred Sellink is sinds 2014 hoofddirecteur–hoofdconservator van het KMSKA. Eerder was hij directeur van de Brugse musea en senior conservator in Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Vanuit die functies heeft hij sinds 1990 vele internationale tentoonstellingen gemaakt en tal van bestuursfuncties bekleedt.

Daarnaast is hij gastprofessor Museumkunde en Cultuurbeleid aan de Universiteit Gent. Zijn wetenschappelijk onderzoek focust zich op de kunst van de Lage Landen in de 16de eeuw en het leven en werk van Pieter Bruegel de Oude in het bijzonder. Over Bruegel en zijn tijd heeft hij meerdere overzichtswerken en tal van vakpublicaties geschreven. Hij organiseerde over deze meester tentoonstellingen in Rotterdam, New York (2001) en Antwerpen (2012). Manfred Sellink is co-curator van de tentoonstelling ‘Bruegel’ die nu in het Kunsthistorisches Museum in Wenen te zien is.

Pieter Bruegel de Oude, 'De Toren van Babel', ca.1563, Muse…
Pieter Bruegel de Oude, 'De Toren van Babel', ca.1563, Museum Boijmans van Beuningen
Dr. Manfred Sellink, foto door dhr. Marcel Lennartz
Dr. Manfred Sellink, foto door dhr. Marcel Lennartz