Curator Valentine De Beir gaat in deze lezing dieper in op het thema van de vrouwelijke kunstenaar en geeft meer inzicht in het leven van deze bijzondere vrouwen op een keerpunt in de kunstgeschiedenis. Daarnaast werpt zij een blik op de totstandkoming van de tentoonstelling en het bijzondere traject van sommige kunstwerken, die voor het eerst naar het buitenland reisden.

Deze tentoonstelling kwam tot stand door de samenwerking van Dr. Alain Tapié (Ere-hoofdconservator van de Franse Musea), Dr. Francesco Solinas (maître de conférences aan de Collège de France) en Valentine De Beir.

Valentine De Beir, werkt in het Museum voor Schone Kunsten als curator. Zij studeerde Kunstwetenschappen aan de Universiteit van Gent en ging daarna aan de slag in ondermeer de Academia Belgica, het KNIR in Rome en in Bozar Brussel, voor ze aan de slag ging in het MSK. Valentine werkte mee aan de tentoonstelling 'de Gouden Eeuw revisited' en 'Medardo Rosso' en ze was medecurator van de tentoonstelling 'Gaspar de Crayer en Gent. Onlosmakelijk verbonden', in samenwerking met het Musée de Flandre in Cassel. 

Elisabetta Sirani, Timoclea vermoordt Alexanders kapitein, …
Elisabetta Sirani, Timoclea vermoordt Alexanders kapitein, 1659, Museo e Real Bosco di Capodimonte, Napoli