In oktober opende de volledig vernieuwde collectiepresentatie van het MSK. Naast de vertrouwde topwerken, worden ook tientallen recente aanwinsten, schenkingen en belangrijke bruiklenen toegevoegd aan het vaste parcours.

Op 29 november komt Laurent Busine, kunsthistoricus en directeur van Le Grand Hornu en van het MAC’s (Musée des Arts Contemporains), naar Gent om te spreken over de collectie van het Museum voor Schone Kunsten Gent. Want naast de meer dan 450 werken die permanent op zaal te zien zijn, bewaart het museum nog ruim 9000 andere kunstwerken.

Vanuit zijn jarenlange museumervaring en zijn rijke en gevarieerde culturele bagage laat hij een persoonlijk licht schijnen op onze nieuwe collectiepresentatie.

Over de spreker
Laurent Busine behoort tot de pioniers van de hedendaagse kunst in ons land. Als directeur van het Palais des beaux-arts in Charleroi organiseerde hij vanaf 1978 spraakmakende tentoonstellingen. Met de opening van het MAC’s (Musée des Arts Contemporains) op de oude mijnsite van Le Grand Hornu, gelegen tussen de terrils van de Borinage, realiseerde hij een droom waar hij jaren voor ijverde: het eerste museum voor hedendaagse kunst in Wallonië.

Als een van de weinigen besteedde Busine reeds van in het begin van zijn carrière aandacht aan de interactie tussen hedendaagse en oude kunst, volkse tradities, niet Westerse en outsider kunst. Op deze manier werd hij ook een pionier in het slopen van de kunsthistorische schotten tussen de verschillende kunstuitingen.

In het Mac’s besteedde hij eveneens veel aandacht aan de integratie van kunst met de lokale industriële en sociale geschiedenis, maar ook met de lokale gemeenschap die nog voor een groot deel bestaat uit kinderen en kleinkinderen van mijnwerkers en staalarbeiders, aangevuld met asielzoekers en nieuwkomers.