Op bezoek bij de pantoloog

Omdat er voor zijn eigen discipline geen naam bestaat, noemt Patrick Van Caeckenbergh zichzelf een beoefenaar van de pantologie of de wetenschap van het geheel. Het uitgangspunt van de pantoloog is dat alles wat bestaat een geheel vormt en in zijn totaliteit gekend kan worden.

Als een gepatenteerd bricoleur, boekenwurm en verzamelaar tracht hij door middel van taxonomie, genealogie, cartografie en kosmogonie de diversiteit van de wereld in een coherent geheel samen te brengen. Zijn belangrijkste uitdrukkingsmiddel hiertoe is de collage en de assemblage.

Door de schotten weg te halen tussen kunst en wetenschap, literatuur en filosofie creëert Patrick Van Caeckenbergh nieuwe verhalen die ons opnieuw verbinden met oude volkse vertellingen en universele mythes. De rode draad doorheen deze wandeling brengt de bezoeker van de architectuur naar het geheugen, van het spijsverteringsstelsel naar de kosmos, van de zeepbel naar de evolutieleer … en weer terug.

Schrijf je nu in voor deze instaprondleiding in de wondere wereld van de pantoloog en laat je zoals de kunstenaar verwonderen door le miraculeux.

Patrick Van Caekenbergh, De Sigarenkist en de Schelp
Patrick Van Caekenbergh, De Sigarenkist en de Schelp