Alhoewel hij vooral bekend werd door de verspreiding van zijn etsen, een techniek die hij pas vanaf 1906 begon toe te passen, is Jules De Bruycker (Gent 1870-1945) in de eerste plaats een begenadigd tekenaar. Een aspect van zijn oeuvre dat hier in de tentoonstelling uitvoerig belicht wordt.

Onze gids leidt je langs de 150 tekeningen, aquarellen, gouaches, olieverfwerken en prenten, die ter gelegenheid van zijn 150ste verjaardag in het MSK werden samengebracht. Samen brengen ze de wervelende, expressieve en bij momenten fantasmagorische beeldenwereld van deze Gentse kunstenaar-observator tot leven.

Als geboren en getogen Gentenaar was Jules De Bruycker - in tegenstelling tot zijn vrienden uit Sint-Martens-Latem - een stadsmens. Zijn oeuvre speelt zich bijna volledig af in de oude binnenstad op een moment dat Gent vervelt van een middeleeuwse stede naar een geïndustrialiseerde samenleving.

Op deze rondleiding kom je heel wat te weten over leven en werk van deze bijzondere kunstenaar, maar ook over zijn visie op deze grauwe stad met ruïnes van mensen en gebouwen, het volkse leven van boeren, burgers en buitenlui, de miserie van de pauper en van het proletariaat.

Jules De Bruycker, 'De Oude Markt in Gent', 1922, MSK Gent
Jules De Bruycker, 'De Oude Markt in Gent', 1922, MSK Gent