Panamarenko, The 'Aeromodeller', 1969-71, mixed media, S.M…
Panamarenko, The 'Aeromodeller', 1969-71, mixed media, S.M.A.K.

'The Aeromodeller' (1969-1971) is één van de meest tot de verbeelding sprekende kunstwerken van Panamarenko. Naar aanleiding van 20 jaar SMAK Gent keert het luchtschip terug naar de plaats waar het in 1980 voor het eerst in België werd getoond. Maar welke utopische ideeën liggen precies aan de basis van deze imposante installatie? Hoe moeten we Panamarenko's 'taal' begrijpen? Ze laat zich niet zomaar 'lezen' in een verklarend 'woordenboekske', zoals hij zelf het lexicon van zijn oeuvre graag noemt.

Beschouwen we Panamarenko als een betrouwbare ingenieur of eerder een speelse en vindingrijke bricoleur? In zijn ontwerp springt hij persoonlijk en vernieuwend om met de formele wetten van de fysica en de mechanica maar hoe verbinden en legitimeren we dit met uiteindelijke kunstwerk?

Tijdens deze instaprondleiding duiken we (of vliegen we?) samen met gids Davy Verstichelen in het ontstaansproces van 'The Aeromodeller', de voorbereiding en de bouw van het luchtschip, de proefvlucht en de eerste tentoonstelling.