Reeds enkele decennia lang bouwt Patrick Van Caeckenbergh gestaag aan een persoonlijke wereld die hij naar zijn eigen herinneringen en verlangens heeft ingericht. In deze parallelle wereld, die veel gelijkenis vertoont met de onze, maar er door zijn eigen interne logica tegelijk ver van af staat, speelt Van Caeckenbergh met zijn gedachten als een jonge poes met een bolletje wol. Op 17 januari laat hij ons binnen in die soms bevreemdende, dromerige, en altijd fascinerende wereld.

Op onderzoek in een innerlijke wereld
Met de jaren heeft de kunstenaar voor zichzelf een innerlijk eiland geschapen. Hij onderzoekt de diversiteit van de wereld met de methode van het verzamelen, klasseren en inventariseren, waarbij hij vrij gebruik maakt van taxonomie en genealogie, cartografie en kosmogonie. De eenheid van de wereld wordt gereconstrueerd met de techniek van de collage en de assemblage.

In gesprek met de pantoloog
Als beoefenaar van de pantologie (de wetenschap van het geheel) vertelt de pantoloog (hij die alles liefheeft) verhalen. Een gesprek met de kunstenaar is een lange monoloog over herinneren en vergeten, biologie en architectuur, neurologie en evolutie, over Charles Darwin, Antti Aarne, Vladimir Propp en Alexander Luria. Hoe uiteenlopend zijn onderwerpen ook zijn, ergens hebben ze iets met elkaar te maken, met de kunstenaar en met onszelf.

De kunstenaar in zijn Sigarenkistje: de mobiele werkplek va…
De kunstenaar in zijn Sigarenkistje: de mobiele werkplek van een man die alles liefheeft

Verwante activiteiten