VERHAEREN VERBEELD

De schrijver-criticus en de kunst van zijn tijd (1881-1916)

15.10.2016-15.01.2017

In samenwerking met het Verhaerenmuseum in Sint-Amands aan de Schelde en de Université Libre de Bruxelles organiseert het Museum voor Schone Kunsten Gent in 2016 een grote tentoonstelling over de uit Gent afkomstige dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren, die 100 jaar geleden overleed.
 
De tentoonstelling belicht het universele karakter van Verhaerens oeuvre, zijn netwerk binnen de kunstwereld rond de eeuwwisseling en de internationale aandacht voor zijn werk, in eerste instantie in België en Frankrijk, maar ook in Rusland en andere landen.

 

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van zijn overlijden brengt het MSK een hommage aan schrijver en kunstcriticus Emile Verhaeren (1855-1916), één van de hoofdrolspelers in het Belgische culturele landschap rond de eeuwwisseling. We nodigen je uit om de kunstwereld van de 19de en 20ste eeuw te herontdekken door de ogen van de schrijver die het vanop de eerste rij meemaakte.

 

Bevoorrechte getuige

Emile Verhaeren was een dichter en kunstcriticus die tijdens zijn leven een internationale faam kende. Tussen 1880 en 1916 volgde hij nauwgezet de ontwikkeling van de Belgische avant-garde-kunst. Hij verdedigde het naturalisme en de sociale kunst, het impressionisme en het neo-impressionisme, het symbolisme. Bovenal was hij een verdediger van de moderniteit die hij in de kunst van zijn tijd terugvond.

 

In zijn poëzie en geschriften bundelt Verhaeren zijn gevoelens, passies en artistieke strijdpunten. Meer dan 100 jaar later laten ze ons toe het werk van nationale en internationale kunstenaars te herontdekken door de ogen van een eigenzinnig kenner.

 

Eigen werk en internationale topstukken

De tentoonstelling brengt de historische en artistieke context tot leven waarin het oeuvre van de dichter-criticus tot stand kwam. We vertrekken van de rijke collectie schilderijen, beeldhouwwerken en werken op papier in het MSK. Zo brengen we publiekslievelingen zoals ‘De Lezing van Emile Verhaeren’ door Théo Van Rysselberghe of ‘Kinderen aan het ochtendtoilet’ van James Ensor in dialoog met collectiestukken die de reserves weinig verlaten.
 

Tegelijk halen we een grote reeks kunstwerken uit internationale publieke en private verzamelingen naar Gent, met stukken van ondermeer Auguste Rodin, Paul Signac, Maximilien Luce of Odilon Redon. Ook kunstenaars als Léon Frédéric, Eugène Laermans en Constantin Meunier, Jan Toorop en Guillaume Vogels, Henry Van de Velde, Fernand Khnopff en George Minne kunnen uiteraard niet ontbreken.

 

In totaal brengen we niet minder dan 200 werken uit het fin de siècle op zaal.

 

Opening Tekenkabinet

De opening van de tentoonstelling ‘Verhaeren’ betekent meteen ook de inhuldiging van het nieuwe Tekenkabinet. In acht zalen en in steeds wisselende tentoonstellingen kan het MSK voortaan haar veelzijdige verzameling van werken op papier toegankelijk maken voor het publiek. Voor deze tentoonstelling duiken we bijvoorbeeld in onze uitzonderlijke collecties Ensor-grafiek en kostbare boeken, naast de talrijke pastels, tekeningen en andere werken op papier die in de vitrines en aan de muren worden getoond.

 

De samenstelling van de tentoonstelling gebeurt onder leiding van Bruno Fornari, Johan De Smet en Cathérine Verleysen (MSK), in samenwerking met Rik Hemmerijckx (Provinciaal Museum Emile Verhaeren, Sint-Amands) en Paul Aron (Université Libre de Bruxelles – FNRS).

 

De expo opent op vrijdagavond 14 oktober 2016, 20u00-22u30.

Laat via het FB-event weten dat je komt!

 

Korting op je ticket

Op vertoon van je toegangsticket in het MSK, krijg je in het Letterenhuis en het Verhaerenmuseum korting op de tentoonstellingen daar rond Verhaeren. Ook omgekeerd, geeft je ticket van deze expositie in het Letterenhuis en het Verhaerenmuseum, je korting op je bezoek in het MSK. 

 

 


Théo Van Rysselberghe, De Lezing door Emile Verhaeren, 1903

 

Maximilien Luce, Metaalgieterij in Charleroi, het gieten, 1896 (Musee de l’Hotel-Dieu. Ville de Mantes-la-Jolie)