JOHN CONSTABLE

John Constable - Olieverfschetsen uit het Victoria AND Albert Museum Londen

 

John Constable (1776-1837) was de vader van de moderne landschapschilderkunst. Hij vernieuwde de academische stijlen door direct naar de natuur te gaan werken en een directe schildertechniek te ontwikkelen. Zijn invloed reikt tot de Franse impressionisten.

 

Deze tentoonstelling biedt een uniek inzicht in het werkproces van de schilder aan de hand van meesterwerken uit de gerenommeerde Constable collectie van het Victoria and Albert Museum in Londen. De presentatie maakt zowel het historische belang als de blijvende invloed van deze kunstenaar duidelijk. Hoogtepunt van de tentoonstelling zijn twee grote olieverfschetsen die Constable schilderde voor “The Hay Wain” en “The Leaping Horse”, twee van zijn bekendste werken. Deze zogenaamde ‘full scale’ schetsen zijn even groot als de afgewerkte tegenhangers en vormen een unicum in de kunstgeschiedenis. Deze prestigieuze werken uit de collectie van het V&A werden speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd. Ze worden geplaatst tegenover een afgewerkt schilderij van Constable, een bijzondere groep kleinere olieverfschetsen en een prachtige serie van zijn aquarellen en tekeningen uit de V&A collectie.

 

De tentoonstelling is achtereenvolgens te zien in het Kumu Art Museum Tallinn, de Staatsgalerie Stuttgart en het MSK Gent. Vervolgens reist ze door naar de Verenigde Staten.

 

Omvang: 85 werken (schilderijen, aquarellen, tekeningen)

 

 

© John Constable, Studie van cirruswolken, ca. 1821-1822, Victoria and Albert Museum, Londen

 

 VRT Journaal 14 september 2011