VRIENDEN

Gent bezit een Museum voor Schone Kunsten dat de vergelijking met talrijke gereputeerde binnen- en buitenlandse musea met glans kan doorstaan. Dit geldt zowel voor de verzameling als voor het gebouw. Weinigen weten echter dat dit in grote mate te danken is aan de werking van "de Vrienden van het Museum".
Al van bij haar oprichting in 1897 heeft deze vereniging zich ingespannen om fondsen te verzamelen en daarmee kunstwerken aan te kopen. Sedertdien hebben de Vrienden meer dan 500 schilderijen, sculpturen, tekeningen en prenten aan het museum geschonken. Dankzij hun initiatieven kan men in Gent niet alleen topstukken bewonderen van de kunst uit de Zuidelijke en Noorderlijke Nederlanden, waaronder de wereldberoemde panelen van Jheronimus Bosch, werken van Rubens, Van Dyck, Jordaens of Hals, maar ook van een groot aantal buitenlandse meesters, zoals Géricault, De Champaigne, Hogarth, Magnasco en vele anderen.

 

De inspanningen van de Vrienden droegen eveneens bij tot de oprichting van het zeer mooie en nog steeds erg functionele museumgebouw in het Citadelpark.

 

 

Raad van Bestuur

 

Jan Op de Beeck - voorzitter

Pieter Lippens - penningmeester

Hilde Lochs - secretaris

Monique Tahon-Vanroose

Paul - Yvon Billiet

Eric De Jaeger

Willy Verstraete

Jan Vermassen

Ine Mariën

Willy Van der Gucht

Catherine De Zegher