RESTAURATIE LAM GODS

RESTAURATIE LAM GODS NAJAAR 2012

In oktober 2012 startte de restauratiecampagne van De aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. De restauratie van het schilderij duurt vijf jaar en verloopt in fases. De restauratie wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel).

 

In het Museum voor Schone Kunsten worden de panelen gerestaureerd achter glas. Tijdens de hele restauratiecampagne blijft het Lam Gods, met uitzondering van de panelen die in restauratie zijn, opgesteld in de Sint-Baafskathedraal en voor het publiek toegankelijk. Het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent zal instaan voor de ontsluiting van deze bijzondere restauratie voor een breder publiek met een educatieve tentoonstelling en diverse initiatieven.

 

Ondanks het publieke karakter van de restauratie, waarbij de bezoekers de restaurateurs achter een glazen wand in het museum aan het werk kunnen zien, zijn de restaurateurs niet permanent in het atelier aanwezig. Naast het restaureren zelf doen ze achter de schermen ook aan wetenschappelijk onderzoek waarvan de resultaten achteraf gepubliceerd worden. Bij afwezigheid blijven de panelen wel zichtbaar opgesteld.

 

Op zaterdag, zon- en feestdagen wordt er niet gewerkt.

 

Meer info over de restauratie vindt u op http://closertovaneyck.kikirpa.be/

En op http://cobra.be/cm/cobra/projecten/lam+gods

 

Meer info over de toegangsprijzen.

 

De aanbidding van het Lam Gods, gebroeders Van Eyck

© Lukas - Art in Flanders VZW, photo Hugo Maertens