MUSEUMSHOP

Nieuwe shop voor museum met nieuw elan

 

Het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) evolueert sinds enkele maanden tot een nieuwe, open, sociale plek die kunst en maatschappij met elkaar verbindt.

Een belangrijke stap daarin is de volledig omvorming van de museumshop. Met een warmere inrichting en extra zit- en leesruimte wil het museum de shop omvormen tot een rust-, werk- en ontmoetingsplek. Dat gebeurt op rechtstreekse vraag van de bezoekers. Zowel voor het ontwerp van de ruimte als voor het nieuwe shopaanbod neemt het museum lokaal talent onder de arm.

 

Ontmoetingsplek
 

De museumshop en de onthaalruimte werden helemaal herdacht en heringericht door de jonge Gentse ontwerpstudio Destroyers/Builders. Designer Linde Freya en landschapsarchitect Jo Groven specialiseren zich in natuurlijke materialen, organische vormen en ontwerpen die vertrekken vanuit materialen en mensen. Ze namen de volledige onthaalruimte onder handen: die wordt een warme, kleurrijke en multifunctionele ontmoetingsplaats aangepast aan de noden van de bezoekers.

Het speciaal voor het MSK ontworpen houten meubilair wordt verweven met het aanwezige metalen designmeubilair van Maarten Van Severen. Door het strakke staal aan te vullen met organische vormen in hout en recuperatiemateriaal, zoekt Destroyers/Builders naar een evenwicht tussen oud en nieuw. In de shopruimte wordt plaatsgemaakt voor grote leestafels en zitmeubels, om er een rustplek te maken met zicht op de voortuin van het museum. Het strakke grijs wordt vervangen door tinten van groen.

 

Nieuw aanbod

 

Bij de nieuwe shop hoort ook een nieuw aanbod. Voortaan biedt het museum niet enkel boeken voor kinderen en volwassenen, affiches, postkaarten of cadeautjes, maar ook voorwerpen gemaakt door lokale creatievelingen. Handgemaakt, kleinschalig en uniek. Nu vinden bezoekers er bijvoorbeeld al lederen liseuses, de boekbeschermers van weleer, in een moderne versie met opdruk uit de museumcollectie. Ze worden op maat van het museum gemaakt door ontwerpster Marie-Anne Gheeraert.

 

Oproep voor creatievelingen

 

Het museum lanceert meteen een oproep aan alle creatievelingen die zich graag laten inspireren door de museumcollectie. Wie creatief bezig is en een origineel voorwerp wil ontwikkelen om aan te bieden in de shop, die kan contact opnemen met het museum. Juwelen, gebruiksvoorwerpen, gadgets… alle wegen liggen nog open. Het kan specifiek voor het museum worden ontwikkeld, maar mag evengoed een op zichzelf staand artikel zijn dat op één of andere manier verwijst naar de collectie.

 

Meerdere malen per jaar biedt het museum een andere creatieveling de kans om zijn of haar werk te koop te stellen. Op die manier wil het museum nog meer een plaats zijn van creativiteit én lokale initiatieven ondersteunen. Interesse? Bezorg dan je voorstel en enkele beelden aan deborah.delva@stad.gent.

 

Openingstijden

Van dinsdag tot zondag van 10u tot 18u

 

Info

shop.msk@gent.be