van de woestyne expressionisme
krichner expressionisme
kokoschka expressionisme

Het expressionisme  intro

Het Vlaams expressionisme is sterk vertegenwoordigd in de 20ste-eeuwse collectie van het museum en wordt sinds enige tijd met internationale voorbeelden uitgebreid. Een logische stap, aangezien het Vlaams expressionisme in grote mate een respons was op buitenlandse impulsen: het Duits expressionisme, het Franse kubisme, het Italiaanse futurisme.Centrale figuren van het expressionisme zijn bij ons Constant Permeke, Gustave De Smet en Frits Van den Berghe. Zij behoren tot de zogeheten tweede Latemse groep: rond 1910 brengen ze vaak de zomermaanden door in het Leiedorp en schilderen ze nog impressionistisch en in een 'zonnig' coloriet.

Het expressionisme  intro

Hun expressionistische impulsen kregen ze vooral tijdens de Eerste Wereldoorlog, wanneer ze in het buitenland verblijven (Nederland, Engeland). In die zin is het expressionisme ook een reactie tegen de bourgeoiskunst en het overgecultiveerde karakter van het late impressionisme en de art nouveau. In de jaren 1920 komt het Vlaams expressionisme volop tot ontplooiing. Brussel wordt voor deze schilders een belangrijke, bruisende aantrekkingspool. Ook Floris en Oscar Jespers, Gustave Van de Woestyne, Edgard Tytgat en Jean Brusselmans maken deel uit van de groep van expressionisten.

Het expressionisme  intro

Het internationale expressionisme kreeg begin 20ste eeuw vooral in Duitsland een stevige voet aan de grond. Kenmerkend voor de stijl is het streven om de gevoelswereld direct tot uitdrukking te brengen. Door het uitzicht van figuren en natuurlandschappen te vervormen, ze te dramatiseren en er kenmerkende aspecten van uit te vergroten en dus krachtiger te maken, moesten ze 'expressiever' worden. Enkele namen die in de collectie vertegenwoordigd zijn: Oskar Kokoschka, Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel.Door de aard van de stijl – het streven naar vrije expressie en de uiting van persoonlijke gevoelens – horen onder de noemer 'expressionisme' heel verschillende kunstenaars thuis.