Jan Janssen – De annunciatie
Jan Janssen – De annunciatie

Jan Janssens  De annunciatie

Jan Janssens is een Gentse schilder van religieuze taferelen zoals dit merkwaardig heldere doek er een is. We herkennen er het realisme en de krachtige, theatrale clair-obscureffecten in van de Italiaanse schilder Caravaggio: caravaggisme is dan ook de naam van de stijl.
De engel Gabriël – op z'n vleugels na lijkt hij een volkse jongen – kondigt Maria haar moederschap aan van Jezus, de zoon van God. Tegelijk daalt de Heilige Geest al over haar neer, in de gedaante van een duif. Maria knielt voor haar bidstoel en vouwt haar handen voor haar borst, een teken van nederige aanvaarding. De ruimte is opvallend kaal. Het tafereel lijkt zich op een podium af te spelen.

Jan Janssens  De annunciatie

Het thema van de boodschap aan Maria is bij schilders bijzonder geliefd, reeds voor de periode van de Vlaamse Primitieven. Van de vier evangelisten haalt alleen Lucas het voorval even aan. Pas de middeleeuwse volksdevotie maakte er een verhaal van. Dergelijke schilderijen moeten in veel privéruimtes hebben gehangen.
De scène speelt zich dikwijls af in een eigentijds burgerhuis, en wel in de slaapkamer van Maria, waar ze devoot zit te lezen. Op oudere voorstellingen zit Maria in een open architectuur.

Formaat

H: 258,5 cm
B: 220,5 cm

Techniek

Olieverf op doek