Cornelis De Vos - Familieportret
Cornelis De Vos - Familieportret
Cornelis De Vos - Familieportret

Cornelis De Vos  Familieportret

Dit zittende echtpaar met hun vier kinderen – ze zijn levensgroot afgebeeld – kennen we niet. Het schilderij van Cornelis de Vos, datoverzichtelijk is opgebouwd, illustreert hoe het kerngezin anno 1630, in volle barok, als ideaal wordt voorgesteld voor de ontwikkeling van een evenwichtige maatschappij. Het genre won in deze periode dan ook aan populariteit. Vermoedelijk hing dit werk op een centrale plaats in de ouderlijke woning. Opdrachtgevers van dergelijke imposante doeken hadden er veel geld voor over. De prijs benaderde die van een huidige gezinswagen.

Cornelis De Vos  Familieportret

Met zijn rechterhand raakt de pater familias een van zijn kinderen aan, en met zijn linker wijst hij als het ware op zijn hart. Verborgen boodschap: deze man heeft affectie voor zijn gezin. De vader zit tussen twee jongetjes: rechts een kind dat is uitgedost als een kleine volwassene en links een kleuter in kleurige kleren. De pluimige muts en zijn positie op het schilderij bij de vader vertelt dat dit inderdaad een jongetje is.

Cornelis De Vos  Familieportret

De moeder houdt het jongste van de vier kinderen bij de hand. Depeuter draagt een fluwelen hoofddeksel dat hem of haar beschermt als het valt. De blozende appel in z'n linkerhand is een symbool van vruchtbaarheid. Het oudste dochtertje rechts gaat, zoals haar broer aan de overkant, 'als een volwassene gekleed. Dat het hier om gefortuneerde burgers gaat, vertellen de kleren en accessoires: rijkgeborduurde handschoenen, gouden juwelen, pareloorhangers, ...

Formaat

H: 143,5 cm
B: 204,5 cm

Techniek

Olieverf op doek

Jaartal

c. 1630-1633